Dovolenka v Chorvátsku pri mori patrí pre Slovákov k tým obľúbeným. Ja ho tiež rád navštevujem nielen kvôli moru, ale jednoducho preto, že sa tam dobre cítim. Chorvátske víno sa často rodí na viniciach obrábaných ekologicky, teda v bio-kvalite, či biodynamicky. Nie je to náhoda. Málo postrekov, kvôli blízkosti mora a veľa kôz i oviec – vinári majú čím hnojiť. Keďže rád ochutnávam miestne vína, chcem sa podeliť o pár tipov na kúpu, či degustáciu chorvátskeho vína.
Chorvátske víno a čítanie etikiet – aby ste vedeli čo kupujete
Vrhunsko vino – prémiová kvalita vína, dá sa povedať terroirové víno
Kvalitetno vino – kvalitné víno, aj odrodové víno, typické pre konkrétnu oblasť
Stolno víno – stolové víno, región
Predikatno vino – vína s prívlastkom od výberu z hrozna až po ľadové víno, sladké vína
Suho vino – suché víno
Polsuho vino – polosuché víno
Slatko vino – sladké víno
Pjenušavo vino – šumivé víno
Graševina
Biela odroda viniča hroznorodého u nás známa aj ako Rizling vlašský. Typická odroda pre strednú a východnú Európu, však ju aj dobre poznáme, škoda, že sa jej aj my viac nevenujeme. Je to veľmi tvárna odroda, takže sa s ňou stretnete vo všetkých kategóriách vín. Čím vyššia kvalita, tým je víno komplexnejšie – od ľahkých minerálnych vín, cez ovocné tóny, až po zrelé terciárne tóny medových plástov. Víno sa výborne hodí k „perkeltu“ z kapra (halászlé), k prílohe ajvar (ako lečo), ľahkých úpravám rýb, k morke.
Tipy na chorvátske víno z odrody Graševina:
Adzic vina http://www.adzic.hr/vina.html
Vinarija Bartolović https://www.vinarija-bartolovic.com/bijela-vina
Vino Mihajl https://www.vino-mihalj.hr/web-shop-vina-mihalj/
Krauthaker https://www.krauthaker.hr/nasa-vina/
Istrijská Malvázia
Istria najsevernejšia prímorská oblasť Chorvátska je známa autochtónnou bielou odrodou Malvázia. Toto chorvátske víno sa vyznačuje najmä tónmi zrelých jabĺk, medu, broskýň, marhúľ, ale aj bieleho ríbezlia, či lúčnych bylín. Malvázia je často delená do troch kategórií. Prvou sú ľahké, stolové vína na rýchlu konzumáciu. Druhá kategória je označovaná značkou IQ (Istrian Quality), to je „echt, original, tuti-fruti“ chuť typického, chorvátskeho vína z Istrie. Vydrží vo fľaši minimálne tri roky. A poslednou kategóriou sú archívne vína, ktoré sa uvádzajú na trh až po dvoch rokoch od zberu hrozna s archiváciou desať rokov. Vína z odrody Malvázia sú vhodné k jedlám z cestovín, morských plodov a k istarijskému pršutu.
Tipy na chorvátske víno z odrody Malvázia:
Mario Banko https://www.vila-romana.info/svijet-vina-mario-banko/
Clai https://www.clai.hr/wine/#wine-sv-jakov-malvasia
Kabola https://kabola.hr/vino#svjezaVina
Cossetto https://cossetto.com.hr/en/malvasia-rustica/
Vina Pilato https://www.vina-pilato.com/
Tomaz https://vina-tomaz.hr/vina/malvazija-avangarde-2017/6
Vinarja Kozlović https://www.kozlovic.hr/vina
Plavac mali
U našinca najznámejšia modrá odroda, ktorá sa pestuje v strednej a južnej Dalmácii. Často sa zamieňa s talianskym Primitivom, či americkým Zinfandelom, ale pravda je taká, že to je iba jeden s rodičov. Najznámejšími oblasťami tohto chorvátskeho vína sú polohy Dingač a Postup na Pelšejacu, Sveta Nedjelja, Zavala i Ivan Dolac na Hvare a Murvica na ostrove Brač. Grilované pokrmy z rýb, mäsa a zeleniny majú ľahko dymovú chuť, ktorú doplní Plavac mali.
Tipy na chorvátske víno z odrody Plavac mali:
Zlatan Otok https://zlatanotok.hr/vina/
Bura https://buracellar.com/bura-wines/
Grgić https://www.grgic-vina.com/en/shop/
Vina Carić http://vinohvar.hr/english/proizvodi-2/
Korta Katarina https://www.kortakatarinawinery.com/wines
Vinarja Miloš https://milos.hr/en/wines.html
Babić
Babić je modrá odroda. Toto červené chorvátske víno je známe vysokým alkoholom, ovocnou arómou a vyššou kyselinou, preto je vhodné na dlhodobé zrenie. Hrozno sa rodí na kamenistom podloží v okolí mesta Primošten, Šibenik. Odroda je pomenovaná po vinárskej rodine Babić a zaujímavosťou je, že priezvisko Babić je tretie najfrekventovanejšie v Chorvátsku.
Zvláštnosťou Dalmácie je ružové víno Opol, ktoré siaha do dávnej minulosti a patrí k tradíciám výroby vína. Jedná sa o veľmi suché víno ovocného charakteru. Vyrába sa často z odrôd Babić a Plavac mali, no nie je výnimkou prídavok medzinárodných odrôd viniča hroznorodého.
Tipy na chorvátske víno z odrody Babić:
Suha Punta http://suhapunta.hr/en/products
Pár tipov na záver
- Zinfandel, Primitivo sa v Chorvátsku nazýva Crljenak Kaštelanski alebo Tribidrag.
- Víno Prošek nie je chorvátske prosecco, ale sladké dezertné víno podobné nášmu slamovému vínu.
- Ďalšími typickými odrodami sú svieža Žlahtina z ostrova Krk, aromatická Vugava z ostrova Vis, Bogdanuša z Hvaru, Pošip s vysokou kyselinou a tónmi marhule a fíg a horký Grk z Korčule.
- Najlepšie šumivé víno nájdete u Peršuriča.
- https://misal.hr/en/proizvod/misal-millennium/
- Ak budete nakupovať v supermarkete, tak chybu neurobíte s mega-skupinou Agrokor, ktoré má 30%-tný podiel na trhu. Jeho značkami sú:
- Vina Laguna Festigia (odporúčam Malvazia a Castello)
- https://vinalaguna.hr/en/wines-of-istrian-table/
- Vina Belje (odporúčam Goldberg)
- https://www.belje.hr/en/products/vina-belje/
Jozef Milčík
Autor článku
Žijem vínom, šírim kultúru vína, hodnotím vína a píšem recenzie. Pracoval som dlhé roky v gastronómii, žil som ňou. Som vyslúžilý sommeliér s 20-ročnou skúsenosťou v oblasti obchodu s vínom, v gastronómii, budovania značiek a investícií do vína.
Zdroj:
https://croatia.hr/hr-HR/dozivljaji/gastronomija-i-enologija/top-vina-u-hrvatskoj
https://vino.hr/index.php?cPath=21
Hugh Johnson´s Pocket wine book
Jancis Robinson Wine
Preložené, upravené a skrátené