Patróni počasia vo francúzskej oblasti Bordeaux milujú ročníky končiace sa na čísla 8, 9 a 0. Roger Voss, vínny veterán a publicista, by o tom vedel rozprávať.
Bordeaux kvalita za 40 rokov
Stalo sa to už 3-krát za posledné 4 dekády, kedy ročníky 1988–1990, 2008–2010 a 2018–2020 absolútne ohromili vinársky svet. Až na jednu výnimku kedy ročníky 1998–2000 nenaplnili očakávania.
Z tohoto triumvirátu sú zrelé a na pitie pripravené ročníky 2008, 2009 a 2010.
Ročník 2008
Počasie v Bordeaux v roku 2008 prinieslo síce studenú jar, ale leto v Médocu pripravilo hrozno na dva mesiace jesenných horúčav. To kvalite hrozna prospelo a zber prebehol bez prekážok.
Väčšinu prvých vín z Bordeaux môžete otvárať a vychutnávať s veľkým pôžitkom. Iba pár vín z usadlostí v Saint-Émilion sú už v roku 2021 za svojím vrcholom.
Ročník vás očarí zrelosťou, bohatou paletou zrelého ovocia, vyváženou kyselinkou a príjemnou dymovou dochuťou. Pekne štrukturované telo s elegantným alkoholom okolo 13-13,5% obj. alk.
Ročník 2009
Počasie v roku 2009 bolo naozaj odlišné. V Bordeaux bola najprv uplakaná jar, potom teplé leto a dlhá suchá jeseň. Čo viac by si mohol vinár priať, že?
Úsmev na tvárach zamrzol americkým Bordeaux-milom, keď Číňania začali masívne skupovať tento ročník, čím dvíhali aj cenu vína. Vínomilom ostalo len slintať…
Ikonické, vábiace a sľubujúce pôžitok sú tieto vína od začiatku. Vypichol by som pár oblastí, ktoré sú top: Médoc – Saint-Julien, Pauillac a Saint-Estèphe a Pessac-Léognan.
Niektorí „znalci na všetko“ budú mudrovať o príliš mäkkých trieslovinách, ale stačí si naliať prvý pohár a rýchlo zabudnete pri tejto božskej mane na všetko.
Ročník 2010
Suverénne najlepší ročník z tejto trojky. Zároveň je aj najmenej pripravený na pitie.
Vegetačné obdobie na jar v Bordeaux bolo problematické, no naštastie leto a jeseň priniesli koncentrovanú chuť s dobrou kyselinou. Triesloviny, ktoré chýbali v prechádzajúcom roku sa vrátili vo vyššej miere. A víno ešte aj zdraželo.
Dokonalá harmónia je synonymom týchto vín z Bordeaux. Toto je ikonický ročník s obrovským archívnym potenciálom.
Jozef Milčík
Autor článku
Žijem vínom, šírim kultúru vína, hodnotím vína a píšem recenzie. Pracoval som dlhé roky v gastronómii, žil som ňou. Som vyslúžilý sommeliér s 20-ročnou skúsenosťou v oblasti obchodu s vínom, v gastronómii, budovania značiek a investícií do vína.
Zdroj:
https://www.winemag.com/2021/06/10/best-bordeaux-vintages-2021/
Preložené, upravené a skrátené